Hvad er HTTPS?

Du har sikkert besøgt en hjemmeside og lagt mærke til det lille ikon ud for sidens URL i browser toppen, hvor der nogle gange kan stå Ikke Sikker eller en lignende tekst, alt efter hvilken browser du bruger. Er det noget man bør bekymre sig for? Og hvad kan man gøre hvis det er ens egen hjemmeside eller webshop det står på? Lad os starte med at se lidt nærmere på hvad HTTPS er for noget, og om det er noget man skal have på sin hjemmeside.

Hvad er HTTP

Når du besøger en hjemmeside på Internettet overføres der data fra den server hjemmesiden ligger på til din browser. Typisk sker dette overførsel via en Hyper Text Transfer Protocol, også kaldet HTTP. Derfor angives URL adresser til websites på Internettet ofte i et format som dette: https://www.alphaweb.dk

HTTPS VS HTTP - hvorfor benytte sikker overførsel

Hvad er HTTPS

Ulempen ved HTTP protokollen, er at alt data som overføres sendes ukrypteret, hviklet betyder at sidder der nogle og lytter med på din internet forbindelse, så vil de være i stand til at kunne læse alt den data der sendes frem og tilbage. Dette kan f.eks. være adgangskoder, E-mail adresse eller andre personlige oplysninger. Det fleste Webshop sender dog selve betalingskort oplysningerne krypteret, så selvom webshoppen benytter HTTP, kan man som regel være sikker på at den del er sikker.

For at gøre overførsel af data mere sikker, har man valgt at udvilke en ny protokol kaldet HTTPS, hvor S står for secure. Det betyder for sig som bruger, at alt data som sendes imellem din computer og den HTTPS hjemmeside du besøger, bliver krypteret og dermed ikke kan afkodes af andre som evt. lytter med på forbindelsen.

Er det nødvendigt med HTTPS?

Hvis du ofte indsamler personlige oplysninger på din hjemmeside, f.eks. kunders adresse, telefonnummer eller E-mails, så kan det være en god ide at mplementere HTTPS på din hjemmeside eller webshop. Har du blot en standard info side hvor folk kan læse om dit firma eller dine ydelser, så er det ofte ikke nødvendigt at skifte til HTTPS. Der har været en del snak om at HTTPS også giver en SEO mæssig fordel, men de fleste test som er lavet, tyder på at dette endnu ikke er tilfældet.
Har du en webshop og ønsker Google Shopping der på, så er HTTPS et krav for at kunne bruge deres ydelser.
Som det ser ud her i 2019, så skifter flere og flere efterhånden over til HTTPS, og cirka halvdelen af alle hjemme køre med HTTPS fremfor HTTP.

Hvordan får jeg HTTPS på min hjemmeside?

For at kunne køre HTTPS kræver det et SSL certifikat. SSL er en forkortelse for Secure Lock Layer, og skaber en krypteret forbindelse mellem serveren og browseren, så uvedkommende ikke kan opsnappe den information der sendes imellem disse.
Et SSL certifikat er en digital sikkerhedsgodkendelse, som udstedes af en leverandør med autorisation til at uddele disse certifikater og dermed garanterer, at jeres website overholder de krav som er for at kunne benytte HTTPS.
Disse SLL certifikater kan som regel købes igennem ens webshop, eller hos 3. part forhandlere.

Hvilke problemer kan det give at skifte til HTTPS

Når man skifter vil HTTPS, skal man være opmærksom, at man kan risikere at gamle links til ens hjemmeside ikke længere virker. Derfor er det en rigtig god ide at få opsat omdirigeringer af de gamle URL’er til den nye HTTPS version. Har man ikke selv helt styr på denne del, er det en god ide at få sit SEO firma til at hjælpe og dermed sikre sig at man ikke midster en stor del af ens organiske trafik.
Af samme grund kan man også risikere at interne links på ens hjemmeside, heller ikke virker længere. Herunder også billeder, stylesheets, PDF fokument osv. Derfor er det vigtigt at de nye redirects er sat korrekt op.

Hos Alphaweb tilbyder vi også opsætning af HTTPS på din hjemmeside eller webshop, kontakt os på tlf: +45 24926810 eller E-mail: Info@alphaweb.dk og hør nærmere om mulighederne.