få fem tips til optimering af din hjemmeside
Det er vigtigt at have en hjemmeside som fungere korrekt. En hjemmeside som vises hurtigt, og som vises korrekt på alle enheder. Det er vigtigt fordi de giver dine besøgende en bedre oplevelse når de kommer ind på din hjemmeside, og dermed også er med til at give en bedre konverteringsrate og dermed øge dit salg. Men hvad mange måske ikke er klar over, er at en velfungerende hjemmeside faktisk også er den af det som kaldes teknisk SEO og er en del af den søgemaskineoptimering som kan være med til at gøre din hjemmeside mere synlig på søgemaskinerne. Men lad os i dagens blog indlæg se lidt nærmere på både teknisk seo, og 5 konkrete tips til hvilke tiltag du selv kan gøre for at optimere din hjemmeside. Her i 2023 er hjemmesideoptimering efterhånden blevet en vigtig faktor, ikke blot på grund af det SEO boost det ofte giver, men også det at give de besøgende en bedre oplevelse er noget som er meget i fokus.
Læs mere om Teknisk SEO
Skal vi hjælpe med optimering af din hjemmeside?
1. Mobilvenlighed
Når vi taler om hjemmesideoptimering, er det essentielt, at den fungerer fejlfrit på computere, tablets og mobiltelefoner. Der findes stadig mange hjemmesider, som ser flotte ud og fungerer upåklageligt på en computer. Men besøges de fra en mobil eller i en anden browser, oplever man ofte fejl såsom malplaceret indhold, upassende tekststørrelse eller elementer, der kun delvis er synlige.
I dagens digitale landskab stammer en betydelig del af webtrafikken fra mobiltelefoner. For nogle brancher kommer op til 70% af besøgende fra mobile enheder. Det gør mobiloptimering – også kendt som responsivt design – uundværligt. En ekstra motivation til mobiloptimering er, at Google favoriserer mobilvenlige sider. Uden en mobiloptimeret hjemmeside risikerer du lavere placeringer på søgemaskiner, især på mobile enheder.
Hvis din virksomhed endnu ikke har opdateret til en mobilvenlig hjemmeside, er det tid til at handle. Kontakt dit webbureau eller os for et uforpligtende tilbud.
Er du i tvivl om din hjemmeside er mobilvenlig kan du besøge følgende side: https://search.google.com/test/mobile-friendly
2. Hastighed
Når vi taler om brugervenlighed og hjemmesideoptimering, er loadtider afgørende. Hvis din hjemmeside eller webshop loader langsomt, kan besøgende få et negativt førstehåndsindtryk og muligvis forlade siden, inden de finder det, de søger. Hastigheden på hjemmesiden spiller også en central rolle i konverteringsraten, og i nyere tid, er det blevet en nøglefaktor for SEO. En langsom hjemmeside risikerer ikke kun at skræmme besøgende væk, men kan også påvirke din placering i søgemaskinerne.
Hvordan kan du forbedre din hjemmesides hastighed? Flere faktorer påvirker en hjemmesides loadtid. Det kan være et resultat af for omfattende kode, tunge billeder eller videoer, eller en langsom server. Lad os kigge på nogle trin, du kan tage for at accelerere din hjemmesides performance.
Optimering af billeder
En af de mest effektive måder at forbedre hjemmesidens loadtid på er gennem billedoptimering. Her er nogle trin, du kan tage:
- Størrelsesjustering: Sørg for, at dine billeders størrelse matcher det nødvendige displayområde. Hvis den maksimale displaybredde på din hjemmeside er 1800 pixels, er der ingen grund til at uploade et billede, der er 2600 pixels bredt.
- Komprimering: Reducér billedernes filstørrelse uden at gå på kompromis med kvaliteten. Tjenester som tinypng.com er yderst effektive. For dem, der bruger WordPress, er plugins som Optimus eller IMAGIFY gode valg. Ved komprimering kan du ofte reducere billedstørrelsen med mellem 20-80% uden synlig kvalitetsforskel.
- Lazy Loading: Denne teknik sikrer, at billeder kun indlæses, når de er i brugerens synsfelt. Det betyder, at en besøgende ikke unødigt belastes med billeder, som de endnu ikke kan se. Dette kan markant forbedre de initiale loadtider, da det reducerer den mængde data, der skal hentes ved første indlæsning.
- Brug moderne billedformater: Overvej at bruge moderne formater som WebP, der tilbyder højere komprimering end traditionelle formater som JPEG eller PNG, uden at miste billedkvalitet.
- Server respons: Sørg for at dit webhotel eller server er hurtig nok og har den nødvendige kapacitet til at håndtere trafikken på din hjemmeside.
Ved at implementere disse trin kan du ikke blot forbedre din hjemmesides hastighed, men også forbedre brugeroplevelsen og din SEO-ranking.
Caching af hjemmeside
Ved at integrere caching i din hjemmeside kan du i de fleste tilfælde forbedre loadtider markant. Caching er, i sin enkelthed, et digitalt opbevaringssystem, der sparer data fra hjemmesider og webshops. Disse data lagres enten som statiske filer eller direkte i hukommelsen for at fremskynde indlæsningen af en side. Caching fungerer ved at gemme information på brugerens computer såvel som på serveren, hvor hjemmesiden er hostet. Når en besøgende først tilgår en hjemmeside, vil dele af siden blive gemt på brugerens computer. Dette betyder, at ved efterfølgende besøg, eller når man navigerer til undersider af hjemmesiden, vil indholdet blive vist meget hurtigere.
Der er et væld af caching-systemer til rådighed. For dem, der anvender CMS-systemer som WordPress, er plugins som WP Rocket og W3 Total Cache blandt de mest avancerede løsninger. De tilbyder en række funktioner for dem, der ønsker at finjustere cachingen. Men hvis du søger noget mere ligetil, er Cache Enabler en fremragende løsning, som er let at implementere og bruge. Det er altid en god idé at udforske forskellige løsninger for at finde den, der passer bedst til dine behov og tekniske færdigheder.
Minify af javascript og CSS filer
Når man dykker ned i hjemmesideoptimering, kan det hurtigt blive teknisk, men et aspekt, der kan bidrage markant til en forbedret hastighed, er minificering af js og css filer. Minify-processen går ud på at konsolidere mange javascript filer til en enkelt større fil i stedet for at have mange små separate filer. Denne proces inkluderer også optimering og komprimering af filerne, så de indlæses hurtigere. Tilsvarende kan man gøre med CSS stylesheets.
Udfordringen med minify er, at det kan forstyrre den rækkefølge, hvori scripts og stylesheets indlæses. Nogle funktioner kræver, at bestemte filer er indlæst først for at fungere korrekt. Brug af minify kan forstyrre denne rækkefølge, hvilket kan føre til, at visse funktioner bliver defekte, eller at indholdet præsenteres ukorrekt. På trods af disse udfordringer er minify stadig et vigtigt værktøj for mange i optimeringsprocessen.
For dem, der ønsker at implementere minify i deres hjemmesideoptimering, anbefales plugins som Autooptimize. Dog vil jeg personligt anbefale WP Rocket, da det i øjeblikket er mit foretrukne værktøj til hastighedsoptimering, da det ikke kun tilbyder minificering, men også en række andre optimeringsfunktioner som er vigtige for dig som ønsker en hurtig WordPress hjemmeside eller WooCommerce webshop.
CDN
Når du ønsker at levere indhold fra din hjemmeside til brugere over hele verden, kan fysiske afstande og serverens kvalitet faktisk blive en flaskehals, der påvirker sidens ydeevne. I sådanne situationer kan et CDN (Content Delivery Network) være en ægte redningsplanke.
Et CDN er et netværk af servere, der er strategisk placeret på forskellige steder rundt omkring i verden. Ideen er, at i stedet for at din hjemmeside altid serveres fra ét centralt sted (som f.eks. hvor din primære webserver er placeret), så bliver udvalgte dele af din hjemmeside, som billeder, videoer og scripts, gemt på disse CDN-servere. Når en bruger tilgår din hjemmeside, vil indholdet blive leveret fra den CDN-server, der er geografisk tættest på brugeren. Dette reducerer den tid, det tager for data at rejse mellem serveren og brugeren, hvilket fører til hurtigere loadtider.
En af de mest populære CDN-udbydere i Danmark er CloudFlare. Udover at fungere som et klassisk CDN, tilbyder CloudFlare også en række yderligere funktioner som beskyttelse mod DDoS-angreb, sikker browsing og optimering af hjemmesideindhold.
At sikre, at din hjemmeside indlæses hurtigt, er ikke kun vigtigt for brugeroplevelsen, men også for SEO (søgemaskineoptimering). Søgemaskiner som Google tager hensyn til hjemmesidens ydeevne i deres rangeringsalgoritmer. En hurtig hjemmeside kan derfor give dig en konkurrencefordel i søgemaskineresultaterne, øge din online synlighed og tiltrække flere besøgende. Så ved at investere i teknologier som CDN kan du virkelig forbedre din hjemmesides effektivitet og tilstedeværelse på nettet.
Læs også: Søgemaskineoptimering for begyndere guide
3. Navigation
Når en bruger besøger din hjemmeside er det ikke sikkert at de oplysninger han eller hun leder efter er at finde på den side de kommer ind på. Eller at vedkommende har brug for flere oplysninger end der vises på siden. Derfor kræver det en god navigation af gøre det let for de besøgende at finde de ting de er på udkig efter, hvad enten det er produkter, ydelser eller information.
F.eks. i form af en velstruktureret menu, en let tilgængelig kontakt side, synlige åbningstider osv. Strukturen på din hjemmeside er ikke kun vigtig for at hjælpe de besøgende frem til det de leder efter, men er også med til at hjælpe søgemaskinerne med at nå rundt på hele din side og få et tydeligt indblik i hvad din hjemmeside omhandler.
Du vil typisk også at en god navigation også er med til at øge din konverteringsrate, så du skal have færre besøgende ind på hjemmesiden for at opnå et salg eller en henvendelse.
Når du får lavet en ny hjemmeside så er det vigtigt at allerede i design fasen at få fastlagt navigations strukturen. Så tag en snak med dit webbureau om hvordan du kan få en optimal navigations struktur på din nye hjemmeside.
Læs også: Valg af Webbureau til ny hjemmeside
4. Schema markup
Schema Markup er et stykke kode som du indsætter på din hjemmeside. Denne kode bliver brugt til at give søgemaskinerne mere dybdegående information omkring indholdet af den aktuelle side koden er på. F.eks. om det er tale om en virksomheds side, et blogindlæg, en service eller et produkt. Schema Markup hjælper søgemaskiner med at forstå din hjemmeside korrekt og dermed indeksere den bedre, hvilket også kan resultere i bedre synlighed på søgemaskinerne. Både i form af bedre placeringer (der delte meninger om effekten på dette område), men også i måden som din hjemmeside vises på i søgeresultaterne.
Der er tre forskellige formater du kan benytte når du vil tilføje Schema til din hjemmeside: JSON-LD, Microdata, RDF-A.
Du kan enten vælge at benytte en Schema generator som jsonschema.net eller i WordPress ved brug af et plugin som Schema Pro eller SEOpress.
5. Call to actions
Kan din hjemmeside ikke konvertere de besøgende til kunder, er der ingen grund til at benytte sig af tiltag som søgemaskineoptimering eller Google Ads for at få flere besøgende ind på hjemmesiden. En call to action kan være alt lige fra et grafisk banner for et produkt eller ydelse du gerne vil præsentere de besøgende for til en lille tekst som f.eks.
“Har du brug for hjælp til optimering af din hjemmeside? Så kontakt Alphaweb på +45 24926810 eller via info@alphaweb.dk.
Call to Actions er et vigtigt værktøj til at forbedre din konverteringsrate, og få mest muligt ud af dem som kommer ind på hjemmesiden. Vi har før set eksempler på hjemmeside som har mere en fordoblet antallet af salg eller henvendelser blot ved at optimere navigationen på hjemmeside og benytte Call to actions.
Jo hurtigere din hjemmeside loader, jo mere brugervenlig den er, og jo nemmere det er at finde de produkter eller ydelser som i tilbyder, jo mere vil i få ud af dem som besøger hjemmesiden. Jo bedre konvertering i får ud af dem som besøger hjemmesiden, jo mere får i ud af jeres reklame penge.
Det var 5 tips til optimering af hjemmeside, som du vil kunne benytte til at forbedre brugervenligheden på din hjemmeside samt den lidt af den tekniske SEO. Hjemmesideoptimering bliver mere og mere vigtigt, så det er bestemt noget du skal have styr på hvis du gerne vil have succes med din hjemmeside eller webshop.